VÁRANDÓSSÁG ÉS A MOZGÁS

prenatal-yoga

Sok kismama túlságosan félti magzatát a terhesség alatt, ezért tartózkodik a sportolástól. A versenysportok extrém megterheléseit valóban kerülni kell, de az ésszerű határokon belüli testmozgásnak nincs semmilyen káros hatása komplikációmentes terhesség esetén.

 

A kismamáknak mindig észben kell tartaniuk, hogy a várandósság nem betegség, hanem természetes állapot. Ha nem lép fel valamilyen komplikáció, akkor a várandós kismama terhessége nagy részében űzheti kedvenc sportját. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy bizonyos sportok nem ajánlottak, és a megterhelést sem szabad túlzásba vinni.

Mit kell megfontolni sportolás előtt?

Ahhoz, hogy a kismama eldöntse, folytatja-e a sportolást a terhesség alatt, a következő tényezőket kell megfontolnia, illetve megbeszélnie kezelőorvosával. Milyen az egészségi állapota és a terhesség veszélyeztetettségi foka? A terhesség melyik stádiumában van? Milyen jellegű sportot akar űzni? Mekkora erőkifejtés szükséges a testedzés folyamán? Mekkora a túlmelegedés és a sérülés veszélye az adott sportnál?

Úszás esetén fokozottan ügyelni kell a fertőzésveszélyre, ebben is kérjük a kezelőorvos tanácsát.

A sportteljesítményt befolyásoló változások

A terhesség folyamán sok olyan változás zajlik, amely befolyásolja a kismama sportteljesítményét. Megnövekszik a testsúly, megváltozik a testalak, és ezzel együtt a test súlypontja előre tolódik, ami növeli a gerinc görbületét. Ez megnehezíti a gyors irányváltoztatásokat.

A várandósság alatt a kismama ízületi szalagjai fokozatosan meglazulnak, hogy felkészüljenek a szülésre. Ez fokozza a sérülések veszélyét. Ezért óvatosan kell űzni a testi érintkezésekkel járó sportokat és minden olyan sportot, amelyben ugrás vagy gyakori irányváltás szerepel.

A terhesség alatt felgyorsul a nyugalmi szívritmus, ezért nem szabad a terhesség előtti szívritmus-célkitűzésekre támaszkodni. Ha valaki egészséges sportember, akkor a kimerülés tüneteinek figyelésével ellenőrizheti a terhelés intenzitását. Fáradtság esetén abba kell hagyni a gyakorlatot, nem szabad kimerülésig hajszolni magunkat.

Ahogy a méhlepény növekszik, a várandós kismamában egyre több ér fejlődik ki. Emiatt csökkenhet a vérnyomás. A negyedik hónaptól kezdve célszerű kerülni a gyors helyzetváltoztatásokat, például a fekvésből való hirtelen felállást és fordítva.

Ajánlott sportok

A testi érintkezéssel nem járó sportok általában nyugodt szívvel ajánlhatók minden egészséges terhes nőnek a terhesség egész időszaka folyamán. Egyetlen dologra kell figyelnünk, hogy sose erőltessük meg túlzottan magunkat.

 

 

Kerüljük a túlhevülést!

A terhesség alatt különösen veszélyes a test túlhevülése. Ezért kerüljük a testmozgást meleg vagy nagy páratartalmú időjárás esetén, valamint rossz szellőzésű helyeken. Sose sportoljunk, ha betegnek érezzük magunkat, pláne, ha lázunk van. Mindig gondoskodjunk a kellő mennyiségű folyadékbevitelről sportolás előtt, alatt és után. Könnyű, jól szellőző ruhát hordjunk. Pihenjünk, ha fáradtnak érezzük magunkat. Terhesen ne szaunázzunk!

Ha betartjuk a tanácsokat, akkor a várandósság alatt is sok örömet lelhetünk a különböző sportokban. Vigyázzunk, hogy sose erőltessük túl magunkat. Azonnal hagyjuk abba a sportolást, ha a szokásosnál gyakoribb méhösszehúzódásokat észlelünk. Bármilyen rendellenességet tapasztalunk sportolás közben, hagyjuk abba a tevékenységet, és beszéljük meg orvosunkkal a további teendőket. Végül ne feledjük, hogy terhesség alatt a testmozgás legbiztonságosabb módja, ha speciális terhes tornákon, kismama jóga órán veszünk részt.

Figyeld az órarendünket és válassz a számodra megfelelő óratípusból!


IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

FACEBOOK