A JÓ FÁJDALOM ÉS A ROSSZ FÁJDALOM

Kedves Tanítványaim!

Erről szoktam órán beszélni…

A jó fájdalom és a rossz fájdalom

“Mivel a fájdalom szükségszerű, az ászana egy laboratórium, ahol felfedezzük, hogy hogyan tudjuk tolerálni az elkerülhetetlen fájdalmat és hogyan tudjuk átalakítani az elkerülhetőt.”
B.K.S. Iyengar

Az Iyengar jóga tanárok néha meg fogják kérdezni tőled: “jó fájdalmat vagy rossz fájdalmat érzel?” Furcsa kérdésnek tűnik, elvégre a fájdalom az fájdalom. Mi értelme van osztályozni?

Az Iyengar jóga gyakorlásunkban a “jó” fájdalom inkább egy folyamatot, működést jelent, mint statikus tapasztalást. Amikor a tanár felteszi a kérdést, azt akarja, hogy azonosítsuk azt ami történik, nem pedig azt akarja tudni, hogy milyen érzés, ami történik. Lényegében a tanár kérdése a következő:

“Ez olyan fájdalom, ami segít a haladásodban, vagy olyan fájdalom, ami az erőltetést, a tudatosság nélküli gyakorlást jelzi?”

Ezek megfontolandó kérdések, és ugyan egyértelmű válasz nincs rájuk, de már a rajtuk gondolkodás is segít jobban megérteni a testünket és az üzeneteket, amiket közvetít felénk. Ennek szellemében néhány gondolat a “jó” és “rossz” fájdalomról:

A “jó” fájdalom átváltoztat. Elvisz az egyik pontból a másikba. Puhítani tudja az agyat és megszólítható, feloldható légzéssel. A munkához tartozik, amit a jógában végzünk: megismerjük a határainkat és megtanulunk elengedni.

A “rossz” fájdalom megszakításhoz, szükségszerű pihenőhöz vezet. Nem oldható fel légzéssel, vigasztalan, idegen, szokatlan. A testünk azt kiáltja, hogy nem tartozik hozzá. Ez a fájdalom elgyengít, üt, éles, folytonos. Nem lehet kikerülni. Vég nélküli. Egy kis időre sem szűnik.

A “jó” fájdalom energiát fejleszt és elősegíti az éleslátást. Természetes a maga ijesztőségében, hétköznapiságában. A jó fájdalom legyőzhető – nem elkerülhető, legalábbis nem teljesen. Ekkor – ahogy Guruji mondta – lehetővé válik “kényelmet találni a kényelmetlenségben”. A “jó” fájdalom olyan, mint egy tanító, egy lehetőség. Tolerálható, uralom és irányítás kérdésévé válik. Egyik vagy másik formájában, különböző mértékben minden ászanában jelen van.

“A jó fájdalom megbízható, konzisztens és szükséges. A jóga megtanít minket meggyógyítani azt, amit nem lehet elviselni, és elviselni azt, amit nem lehet meggyógyítani.”
B.K.S. Iyengar

A “rossz” fájdalom a hatalmába kerít. Mögéd settenkedik és ellopja a tudatosságodat és a lélegzetedet is. Csak a fájdalomra tudsz figyelni, nincs lehetőséged, uralkodik fölötted és felemészt. A “rossz” fájdalom kétségbeejt és felingerel: kimeríti az energiádat és kiéget.

Ismételjük meg: a “jó” fájdalom szükséges. Bánt, de jó bántva lenni ilyen módon, mert éltet. Fejlődés, érettség, kiválóság: ezek nem jönnek létre fájdalom nélkül. A fájdalom olyan, mint a legelő, a folyó és a mocsár a klasszikus gyerekdalban: nem tudod kikerülni, nem tudsz elmenni alatta vagy fölötte. Keresztül kell menned rajta.

“Nem szabad elszaladnunk a fájdalom elől, hanem keresztül kell mennünk rajta. Ez az állhatatosság és a kegyelemállapotban való megmaradás kiművelése, ami a jóga spirituális attitűdje, és az élet spirituális attitűdje is.”
B.K.S. Iyengar

Fordította: Lövey Bálint
Forrás:http://iyengar-yoga.hu/…/blog/a-jo-fajdalom-es-a-rossz-faj…/

jofajdalom

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

FACEBOOK