TÉNYEK, TÉVHITEK

Napi szinten kerülök hasonló szituációba:

Kérdező:Te milyen jógát oktatsz?
Én:Iyengar jógát.
Kérdező:Hatha jógát nem tanítasz?
Én:???
Kérdező:Gerincjógát sem?
Én:???????

Na ilyenkor kezdek bele közel félórás monológomba…

Sajnálatos, hogy a ma marketinggel BÁRMIT el lehet adni szegény gyakorlóknak, akik úgy vágnak bele a jóga gyakorlásába, hogy előtte legtöbbször sejtelmük sincs, hogy mi fog velük történik jóga órán.

Azért választják a hatha jógát, mert az “biztos, hogy átmozgatja” őket, vagy mert “úgy hallották, hogy az könnyű”…vagy azért jelentkeznek gerincjógára, mert “úgy gondolják, hogy csak ez a típusú óra” fogja gerincproblémájukat megoldani…

Mai kedvecem: jóga-nyújtás…mert” tudod, én nagyon merev vagyok”!…

Gondoltam megosztom Veletek, hogy mit hívunk Hatha jógának:

A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A “ha” szó alatt a Napot értik, a “tha” alatt a Holdat. Azaz a hatha jóga a Nap és a Hold, a prána és apána (energiák) egyesülését jelenti.

A hatha jóga nem cél, hanem csak a cél felé vezető eszköz.
Az ászanák (kitartott testhelyzetek) és a pránájáma (légzőgyakorlat) a hatha jógának csak az első két lépcsője. A hatha jóga a fizikai testtel kezdődik. A fizikai test felett megszerzett uralommal a gyakorló megpróbál uralmat szerezni a prána (éltető energia) felett, és a prána feletti uralom megszerzésével az ember uralkodni képes az elméjén. Az embernek meg kell próbálnia életét a jóga erkölcsi normáival is összhangban élni csakúgy, mint a meditációt gyakorolni.

A hatha jóga először a fizikai testre fordítja a figyelmét, ami úgy jelenik meg, mint a lélek megtestesülésének és tevékenységeinek az eszköze. Az elme megtisztítása nem lehetséges a test megtisztítása nélkül, amelyben működik és amely befolyással van rá. Az ászanák és a pránájáma gyakorlása által az elme fókuszált lesz és az illető gyorsan haladhat a koncentrációban és a meditációban. Az elme természetéből fakad változékonysága; minden ébren töltött pillanatban befolyásolják mindazok, amit lát, hall, amit az érzékein keresztül tapasztal. Azért, hogy elérjük az elme feletti ellenőrzést, a hatha jóga különböző pránájáma vagy légző gyakorlatokat ír elő.

A hatha jóga gyakorlása során a kezdőnek kríjákat (testtisztító gyakorlatokat) ászanákat (jógapózokat), pránájámát (légzőgyakorlatot), mudrákat (tartásokat) és bandhákat (energiazárakat) kell gyakorolnia.

A hatha jóga nem választható el a rádzsa jógától (az elme feletti uralom jógája). Kölcsönös kapcsolatban állnak egymással. Senki sem válhat tökéletes jógivá anélkül, hogy a hatha jógát és a rádzsa jógát gyakorolná. A hatha jóga készíti elő a tanítványt a rádzsa jóga gyakorlására.

A hatha jógi testi és energetikai gyakorlatokkal kezdi a jógázást; a rádzsa jógi pedig elméjének kontrolljával.

Ui: Az Iyengar Jóga (ejtsd “ájengár”) a hatha jóga egyik módszere, a 95 éves koráig gyakorló és aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban és 2014. augusztus 20-án hagyta el fizikai testét.

Egyik legfőbb műve, a Jóga új megvilágításban, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira, bölcseleteire épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és több mint 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

A módszer rendkívül precíz és intelligens. Biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít egyéni javítással, különböző segédeszközök használatával az egyéni adottságokhoz alkalmazkodva. A változatos szekvenciák egyaránt fejlesztik az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és a koncentrációt.

Tehát, ha egy jól felépített Iyengar jóga (hatha jóga) órán veszel részt biztos, hogy minden testrészedet átmozgatod, kihagyhatatlan, hogy a gerincre ne fókuszáljunk, a precíz gyakorlásnak köszönhetően nem lesz olyan izmod, amit “ne nyújtanánk át”….egyet nem tudok garantálni, hogy: könnyű lesz…

Mert jógázni, befelé figyelni, koncentráltnak lenni, átlépni a korlátaidat mindig nehéz…de MEGÉRI!!

Örős Erika
Iyengar jóga oktató

Nathalie

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

FACEBOOK