IYENGAR JÓGA

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK:

IYENGAR JÓGA

IYENGAR JÓGA

1.      Milyen tanítványi láncolattól vagy neves gurutól ered a jóga tradíció vagy irányzat?

Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar (ejtsd „ájengár”) T. Krishnamacharya jógamester közvetlen tanítványa volt, az Iyengar jóga az ő tanítására épül. Iyengar 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban”, ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsáli ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen újítást eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

2.      Milyen típusú jóga, hová sorolható?

Az Iyengar jóga magáról B.K.S. Iyengarról kapta a nevét, habár nem ő nevezte el saját magáról, hanem korai tanítványai. Metódusa a hatha jógát követi, de írásaiban sokszor említi, hogy mind a karma, dzsána, bhakti jógához köthető.

3.      Mióta van jelen Magyarországon ez a tradíció vagy irányzat?

Az irányzat kb. 2004. óta van jelen Magyarországon, azóta 25 okleveles Iyengar jóga oktató tartozik a Magyar Iyengar Jóga Szövetséghez.

4.      Ki az itthoni legfőbb képviselője, guruja?

A nemzetközi szinten is az egyik legalaposabb képzés és vizsga alapján jelen pillanatban 25 okleveles Iyengar jóga oktató gyakorol és tanít Magyarországon, akik mind a Magyar Iyengar Jóga Szövetség tagjai. Az oklevelet évente meg kell újítani továbbképzéseken való részvétellel, illetve a vizsgarendszer hierarchiája biztosítja azt a minőséget, mellyel a tanítványok nap mint nap találkoznak az Iyengar jóga foglalkozáson. www.iyengar-yoga.hu.

5.      Mekkora hangsúlyt fektet az ászanákra, azon belül milyen mélyen (pl. anatómiailag)?

A metódus az ászanákon keresztül indul, de már kezdettől átszövi az „astanga jóga” mind a 8 ága: jáma, nijáma, ászana, pránajáma, prathjáhára, dhárana, dhjána és szamádhi. Az ászanákat alaposan, precízen és progresszív módon tanítja, kezdetben az ászanák formája a cél, azonban a pózok folyamatosan fejleszthetők egyre szabadabb légzést, csendesebb elmét és idegrendszert eredményezve. Az ászanákat egyfajta egyvonalúság mentén tanítja, a bizonyos testrészek meghatározott vonalak mentén való pozícionálása segíti a testet, hogy optimálisabb helyzetet nyerjen. A korrigált fizikai test lehetővé teszi a belső szervek igazítását és a légzés szabadabb áramlást, végső soron az idegrendszer elcsendesedését. Fontos, hogy a tanítványok az órákon folyamatos visszacsatolást, egyéni igazítást kapnak.

6.      Mekkora hangsúlyt fektet a pránajámára, annak élettani hatásaira?

A pránajáma technikákat középhaladó szinten kezdi tanítani, mert az első lépés a „durva”, fizikai test megművelése és felfogása, ezt követi a pránajáma sokkal finomabb érzékelése. A test, a belső szervek és az idegrendszer az ászanák progresszív gyakorlása során készíthető fel a pránajáma finom munkájára.

7.      Mekkora hangsúlyt fektet a relaxációra, meditációra?

A relaxáció minden gyakorlás része, az óra vége mindig Savászanával (halott póz) zárul. Az ászanák gyakorlása során is a Savászanában megnyugodott idegrendszert próbálja visszaidézni. Iyengar hangsúlyozza: módszere „meditáció akció közben” (meditation in action), tehát míg a mozgásszervek dolgoznak, az elme csendes és az agy relaxált állapotban van, a légzés folyamatos és nyugodt, a figyelem teljes mértékben befelé irányul.

8.      Mekkora hangsúlyt fektet a guru-tanítvány kapcsolatra?

Jelentős hangsúlyt fektet a Guru-tanítvány kapcsolatra, a módszer szinte kizárólag oktatótól sajátítható el, a metódus ma is fejlődik és egyre gazdagabb. Ezt a gazdagságot lehetetlen könyvekbe foglalni, bár irodalma az egyik legjelentősebb a jóga terén. Az oktatóképzés is hierarchikus felépítésű, mellyel biztosítható az elmélyült „oktató-tanítvány” viszony, a folyamatos visszacsatolás és fejlődés. Az oklevelek különböző szintjei és bizonyos speciális területek mint pl. kismama jóga, gyerekjóga, terápiás foglalkozások meghatározott tapasztalathoz és oklevélszinthez való kötése is fontos része a rendszernek, így biztosítható a nemzetközi átjárhatóság, megbízhatóság és kölcsönös felelősség a tudás továbbadására és alkalmazására.

9.      Mik az irányzat legfőbb céljai?

Az irányzat követi a jóga célját: „Cittas vrttti nirodah” azaz az elme hullámzásának csendesítését. Vallja, hogy az elme csak a test megművelésével együtt csendesíthető, ahol a test, az elme és a légzés kölcsönösen hat egymásra.

10.  Követnek bármilyen előírásokat, szabályozó elveket (pl. jáma,nijáma, stb.)?

Az Iyengar metódus az „astanga jóga” 8 ágára épül, alapja az 5 jáma és az 5 nijáma. Iyengar kifejti, hogy a 8 ág folyamatosan összeköttetésben van egymással és alulról felfelé épül, tehát nem lehet csak az ászanákat gyakorolni, annak része a többi 7 ág is (jáma=a társadalomban élés etikája, nijáma=egyéni irányvonalak, ászana=testtartások, pránajáma=légzéstechnikák, prathjáhára=az érzékszervek visszavonása, dhárana=koncentráció, dhjána=meditáció és szamádhi=emelkedett tudatállapot).

11.  Milyen hatásai vannak ennek a típusú jógának (testi, szellemi és lelki szinten)?

  • erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt eredményez;
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
  • esetenként segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;
  • a foglalkozásokon egyéni javítás és visszacsatolás történik

12.  Mit mondana annak, aki életében először próbálja ki ezt a típusú jógát? Kiknek ajánlaná?

Mindenkinek, akit érdekel a jóga és szeretné a testet egészségesen, az elmét csendesen, élesen és éberen tartani. Kortól, nemtől függetlenül bármikor elkezdhető.

Forrás:http://iyengar-yoga.hu/b-k-s-iyengar/iyengar-joga/


IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

FACEBOOK