KORASZÜLÖTT A BABÁM, HOVÁ FORDULJAK?

  • 0

KORASZÜLÖTT A BABÁM, HOVÁ FORDULJAK?

Category:cikkek

baba

A szülő bízik benne, hogy minden rendben lesz, a vizsgálatok szerint sincs semmi gond, aztán mégis korábban jön a baba. Olyan is megesik, hogy valaki hosszú hetekig fekszik, mert már tudja, hogy korábban fog jön a kicsi, de így még talán lehet húzni a dolgot… Egy biztos: nehéz helyzetbe kerül a korababás szülő, és sok dologban lesz szüksége segítségre.

Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület ingyenes, letölthető kiadványa ezért jött létre, hogy a nehéz időkben legyen hová fordulni, legyen egy jól összeszedett, gondosan szerkesztett kiadvány, ami ténylegesen úgy lett felépítve, hogy érdemi információt találjon benne az, akinek korababája van, vagy egyéb okokból kerül a gyermeke a PIC-re (PIC: Perinatális Intenzív Centrum, ez a kisbabák intenzív osztálya más néven).

Erre az osztályra kerülnek a tüdőgyulladással és egyéb súlyos betegségekkel is a picik, emiatt rendkívül szigorú a ki- és belépési szabályozás, tényleg mindennek flottul kell itt mennie, hogy mindenkit el tudjanak látni. Jó esetben a szülő mit sem sejt, hogy mi is itt a protokoll, aztán hirtelen odakerülve bizony sok-sok kérdés merül fel benne, amire nem feltétlenül van lehetőség választ kapni, a hely ijesztő és idegen, pittyegnek a gépek és sok baba inkubátorban fekszik – és főleg: a saját kicsi babájával gond van… Ember legyen a talpán, aki ezzel hirtelen meg tud birkózni.

A KORE információs anyagában az osztály működéséről, a korai fejlesztés kulcsfontosságú kérdéséről is rengeteg információt találunk, de ugyanilyen fontos, hogy azzal is kell, fontos foglalkozni, ha a szülő nincs jól. A szoptatás egészséges babákkal sem megy mindig könnyen, ráadásul a beteg kisbabáknál sokféle segítségre lehet szükség. Amikor végre eljön a nap, hogy ki lehet lépni a PIC-ről, a kórházból, esélyes, hogy további segítségre lesz szükségünk, például a családtámogatási rendszer maga kész labirintus, de ugyanígy – szerencsére ritkán találjuk magunkat ebben a helyzetben – kevés információval rendelkezünk általában a szülők és a baba jogairól a kórházban.

Konkrét, hasznos, megszívlelendő tanácsok, életbevágó információk: egy igazi hiánypótló kiadvány, ami minden túlzás nélkül sok-sok életet menthet. A PIci füzet letölthető itt illetve beszerezhető A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesületnél.


Leave a Reply

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

FACEBOOK